Een tijd van rust

Vanuit een koud en regenachtig Tanzania. Het is natuurlijk niet zo koud als in Nederland, maar het is hier nu regentijd. De mensen hier zijn er heel blij mee en dat kunnen we ons ook voorstellen. Want droogte is verschrikkelijk en we hebben dit jaar nog te weinig regen gehad. Maar persoonlijk houd ik toch meer van de zon! Het is ook vreselijk om te zien hoe de mensen en ook de kleine kinderen op blote voeten en met dunne kleertjes aan rondlopen terwijl wij zelf een dikke trui en warme kleren aan hebben. Vanmiddag kwamen drie jongens doorweekt bij ons binnen, koud en verkleumd en ze lopen nu in de kleren van Herman rond. Meestal is de regen kort maar heftig: de wegen worden onbegaanbaar en het buitenleven ligt even stil. Het gaat verder heel goed met ons. We zijn hard aan het werk.

De kleuterschool begint goed te draaien: er komen iedere dag rond de 30 kinderen. Iedere morgen vertellen we een bijbelverhaal, we zingen, we doen spelletjes en maken werkjes. We hebben voor alle kinderen een klein schoolbordje en krijtjes gekocht (doet wat denken aan een lei met griffel) daarmee doen we wat voorbereidende schrijfoefeningen. We zijn nu bezig om te leren tellen en kleuren te leren. Het is inderdaad moeilijk om zonder materiaal een leerplan op te stellen. Vanmorgen kregen we het geweldige idee om een schooltuin aan te gaan leggen en bomen te planten! Hoe we dat moeten realiseren weten we nog niet, het plan is vandaag geboren en het past heel goed binnen de cultuur hier!

De eerste cursus van zes weken voor de leraren is afgerond. De mannen willen graag verder, maar we hebben eerst een weekje rust ingebouwd om ook zelf weer wat op te laden.

De kindernevendienst loopt heel goed: we moeten wel veel begeleiding geven, we hebben een heel klein lokaal en gemiddeld 70/80 kinderen. We hopen dat we in de toekomst steeds minder nodig zijn. Afgelopen zondag zijn we voor het eerst op rondreis gegaan. We hebben twee dorpen bezocht: Nkana en Sintali. In Nkana hadden we een bijzondere hartelijke ontvangst. ’s Morgens thee, met melk en suiker (!) en om het geheel af te maken: mandazi (dat zijn oliebollen zonder krenten of rozijnen). Daarna de kerkdienst waarbij we veelvuldig over en weer de groeten uitwisselen! Toen de preek zou beginnen, begon het in eens heel hard te regenen, (op het dak van golfplaten) zodat de preek niet meer te verstaan was! Maar regen is de grootste zegen die er bestaat! Na de dienst die totaal drie uur had geduurd, een rijkelijke maaltijd: een dienblad vol rijst en een gekookte kip.

Voor ons waren de speciale delen bereid, zoals eierstok en vagina, de vruchtbare delen speciaal voor de gasten!!! Tot slot wachtte ons de grootste verrassing: we kregen een kip cadeau! Op weg naar de volgende plaats: Sintali. Nog nooit eerder zag ik zo’n volle kerk.

Maar ik zag ook nooit eerder zo’n kleine kerk . de kerk was ongeveer 3 bij 6 meter. Het dak is van gras, de muren van leem. Dit kerkje was met zo’n dertig mensen afgeladen vol en buiten stonden de toeschouwers voor de ramen, want een blanke is hier toch een nog bijzonderheid. Het was een geweldige dienst . Hoe klein het kerkje ook is er zijn twee koren, en er werd gezongen en gedanst! Ook hier na afloop weer rijst met gekookte kip!!

Soms voelen we ons zeer beschaamd, vanuit hun armoede wordt een kip voor ons klaargemaakt!! Kregen we in Nkana een prachtige witte kip cadeau, hier kregen we ook nog een prachtige zwarte kip cadeau!!

Zo hebben we nu kippen, mensen in Lollum u zult het niet geloven , maar we hebben ook nog een haan gekregen! Ze scharrelen nu gedrie├źn op ons erf en kakelen ons ’s morgens wakker!!! We gaan nu maar een nachthok voor ze bouwen, ver bij ons huis vandaan! Maar het is enig om te zien hoe ze gezellig rond het huis lopen te pikken en ’s avonds rennen ze de keuken in en gaan ze bovenop de zakken houtskool slapen!

Sep moest eerst al aan de twee katjes wennen, nu zijn er nog twee kippen en een haan bijgekomen!! Sep rent soms wat rond met de katjes in z’n bek. Dat is kostelijk om te zien , maar de kippen zijn toch wat minder van Sep gediend en zeker de haan!!!

Tot zover vandaag. Veel liefs en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *