Nieuws 3; School nu officieel

Lieve allemaal,

Eindeleijk is het dan zover dat er een bericht van mij komt uit Tanzania. Om maar met vandaag te beginnen. Vanochtend zijn alle kinderen van de school Ineke Alberda geprikt op malaria. dit kan dankzij een gift van mijn huisarts of liever zijn praktijk (ik moest aan mijn eigen schooltijd denken als de schoolarts kwam). Daarna naar sumbawanga om naar het internetcafe te gaan. want eigenlijk heb ik op gister gewacht met dit stukje te schrijven. Helaas is mijn computer kappot gegaan dus ik schrijf dit maar rechtstreeks uitr mijn hoofd.

Herinnert u zich nog dat ik als mijn belangrijkste doel van dit bezoek aan Kilangala had gesteld om contact met de overheid op te nemen over de mogelijke registratie van de in aanbouw zijnde eerste fase 3 klassen van de lagere school. Dankzij Mozes (die overal de weg weet) hadden we gister een afspraak in de districtshoofdstad Namnayere (60 km de andere kant op dan Sunbawanga, de hoofdstad) met de hoogste baas op onderwijsgebied, een vrouw (heel veel hoge functionarissen zijn hier trouwens vrouwen). Helaas bleek zij niet aanwezig te zijn vanwege een onverwachts bezoek van een functionaris van de leidende staatspartij. Nu kregen wij de op een na hoogste functionaris te spreken, ook een vrouw. Ik moet zeggen dat dit een kordate tante was die van wanten wist; ze was heel duidelijk. Ik ben haar naam natuurlijk even kwijt, dus noem ik haar maar ’tante’.

Uiteindelijk kwam het gesprek er op neer dat de overheid de nieuwe school wil registreren als een officiele Tanzaniaanse lagere school (shule ya msingi, de naam betekent ook basisonderwijs). -de naam ‘ alberda voor de school’ is geen probleem. -het maximale aantal leerlingen per klas zal zijn 40. (45 is het officiele maximum, maar in kipande zijn er 1000 leerlingen en 9 leerkrachten). -de overheid zal de leerkrachten betalen. -wij hebbn geen invloed op de benoeming maar er komen goed opgeleide leerkrachten. -de kinderen die door de kleuterschool worden ‘afgeleverd’ (met de middagklas erbij ook in het totaal 40) kunnen doorstromen naar de eerste klas van de lagere school, zodat de opleiding helemaal het stempel ‘ineke alberda’ krijgt. dus van het eerste jaar kleuterschool t\m het laatste jaar lagere school 10 jaar. – de overheid steunt het hele project -in een latere fase zou ook de kleuterschool in het overheidscircuit kunnen worden opgenomen als wij dat willen.. Deze tante was duidelijk: ze wilde geen vermenging met Kipande. dat vond ze niet goed voor de leerlingen. Beter is het om de ‘vruchten’ in Kilangala geheel te verwerken.

Kilangala krijgt dus op deze manier een geheel eigen opleidings mogelijkheid. wij moeten wel de officiele weg bewandelen: een officiele brief met plannen enz. maar zij zag geen enkel bezwaar en zegde alle medewerking toe. van onze Kant: protanz levert de 7 lokalen, waarvan er nu drie in een vergevorderd stadium zijn. daarbij komen ook toiletten en een kantoor. wij stellen voor om alles kalm aan te doen (pole,pole). per jaar een klas. de eerste klas zou kunnen worden geopend in januaei 2010. de huidige kinderen van groep c in de kleuterschool worden dus de eerste leerlingen, daarna groeit de school ieder jaar een klas door dus per jaar met de leerlingen mee. Maandag as gaan we met een aantal mensen de brief opstellen en de plannen verder bespreken. ik ben erg blij met dit resultaat, maar ben me bewust dat een en ander ook een wissel op protanz en mijzelf legt. Overigens ondersteunt de hele regio het plan. ook de school in Kipande. (het hoofd van die school was mee naar Namanayere). De school in kipande zal door de ineke alberda school enorm worden ontlast. ik vroeg aan het hoofd of hij niet ‘jaloers’ is (jalouzie is overigens iets dat ze nauwelijks hier kennen). hij zei ‘nee, waarom, ik word er alleen maar beter van. De drie lokalen in aanbouw zijn uitwendig nu zo goed als klaar. de daken zitten erop. nu van binnen nog. er is sinds de opdracht ontzettend hard aan gewerkt. ik hoef er absoluut niet achteraan te zitten zoals vorig jaar.

De missie heeft voor het geheel van de school het school terrein nog aanzienlijk vergroot. de kleuterschool heeft dit jaar heel goed gedraaid. alle lof. oscar heeft zijn opleiding gedaan. de eerste juf is nu op weg naar de opleiding in morogoro. de school krijgt een echte professionele uitstraling. er is nu ook een soort oudercommissie, (kamati ya wazazi) met een echt bestuur. op de vergadering waar ik bij was is besloten dat de ouders zelf een sweeter moeten kopen. (het kan daar echt koud zijn). verder werd er aangenomen dat ouders 2000 tsh per kind moeten betalen als een van de ouders niet opkomt draven voor het wieden van de schoolakker. ook is afgesproken dat de school stap bij stap onafhankelijk wordt. vanaf volgend jaar 2010 moeten de uniformen door de ouders bekostigd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *