Nelleke Nieuwenhuis, reis naar Tanzania

Het is 13 november 2019. Het gonst van de bedrijvigheid in Kilangala. Vandaag is de dag dat de school overgedragen wordt aan de overheid.

14 jaar is er gewerkt aan het ontwikkelen van een lagere school in het dorp met huizen voor de leerkrachten en ook de opleiding tot leraar is in sommige gevallen gesponsord. De dagen ervoor wordt er ook hard gewerkt aan de voorbereidingen van het grote feest.

9 jaar geleden was ik ook in Kilangala om daar 3 maanden als vrijwilliger de (toen nog) 4 leraren van de kleuterschool te ondersteunen en deel te nemen aan alles wat zich afspeelt in dagelijkse leven in Kilangala. Een belevenis om nooit meer te vergeten. En nu na 9 jaar weer terug. En wat is er veel , ten goede, veranderd. Het dorp is meer ontsloten van de buitenwereld door de asfaltering van de hoofdweg. Wat een vooruitgang! En er is elektriciteit, ook een hele aanwinst.

De grootste verandering is toch de school. Waren er toen nog 3 lokalen nu staat er een volledige lagere school , een prachtig speelterrein met speeltoestellen. Alle klassen hebben meubilair. Op steenworp afstand zijn huizen gebouwd voor de leraren en hun gezinnen.

En nu is het moment daar; de school is klaar en op Ineke Alberda haar verjaardag, wordt de school overgedragen aan de overheid. Een emotioneel moment. We worden opgehaald door alle leerlingen die ons toezingen, er zijn toespraken, dansgroepen, onthulling van de plaquette en natuurlijk heerlijk eten voor alle 800(!) mensen. Kortom; feest!!

Ik kijk terug op een mooi feest maar ik heb ook zeker weer genoten van de bewoners van Kilangala en met alles wat hen bezig houdt. Mooie spontane ontmoetingen, de rust maar ook de kalme moed om dingen te bereiken. 

Nelleke Nieuwenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *