Film over de Kilangala en Katembo Missie, genaamd ‘NURU’

De film is gemaakt onder auspiciën van de Trijntje Beimers Stichting en het Zeister Zendingsgenootschap door 2 studenten aan een mediaopleiding van de Hoge School in Leeuwarden: Tjebbe Witteveen & Thomas Corte

‘Nuru’ komt uit het Swahili en betekent ‘Licht’.
Wij werken als Stichting ProTanZ nauw samen met de Trijntje Beimers Stichting en het ZZg is een van onze belangrijke sponsors. De ‘Ineke Alberda Scholen’ zijn gesitueerd op de Kilangala Missie. Vandaar dat wij aandacht aan de film besteden. De film is gemaakt vanwege het 50 jarig bestaan van de Kilangala Missie en het 40 jarig bestaan van de Katembo Missie.

Beide missieposten zijn gesticht door Trijntje Beimers, een verpleegster, die gedreven door haar geloof in de jaren 50 naar Tanzania vertrok en daar als zendeling ging werken. Uit haar arbeid is ontzettend veel voortgevloeid, zoals het hospitaal, het weeshuis, het evangelisatieblad [NURU], een ambachtsschool [VTC]. Nu werkt ook de stichting SOLKO daar aan een landbouwproject en vanaf 2006 ontwikkelen wij als Stichting ProTanZ het ‘Ineke Alberda’ Scholenproject, bestaande uit een kleuterschool en een lagere school.

De film geeft een indrukwekkend overzicht wat de missiepost allemaal doet. Je krijgt een goede indruk van alle taken. Ook wordt in de film aandacht besteed aan het onderwijs, met name de kleuterschool komt goed aan het licht. Helaas zien we geen beelden van het lagere school-complex, ook niet met de drone-opnames. Dat vind ik jammer, maar voor de rest is het een prachtige film. Bij de aftiteling wordt ook de naam van Protanz genoemd. Dat vind ik wel zo correct, want in de film komt dat verder niet tot uiting.

De mooiste fragmenten vind ik de beelden van de honderden kinderen in hun uniformpjes die daar nu inmiddels naar school kunnen, in een gebied waar vroeger totaal geen onderwijs was.

klik voor het filmpje: Nuru documentaire

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *